فعالیتهای مغز ما به وسیله جریانهای الکتریکی کنترل میشوند. در سالهای اخیر روشهای مختلفی برای تغییر این جریانهای الکتریکی ابداع شده است تا فعالیتهای حرکتی، شناختی و رفتاری را تغییر دهد. تحریک الکتریکی مغز (tDCS) یکی از همین روشهایی است که در دهههای اخیر استفاده از آن رواج یافته است. این روش درمانی مدرن در مرکز تحریک الکتریکی مغز کلینیک پزشک اول به خوبی انجام میشود. در ادامه شما را با شرایط این روش درمانی بیشتر آشنا میکنیم.
tDCS برای درمان چه بیماری هایی کاربرد دارد؟
تحقیقات فراوانی درباره بیماریهای قابلدرمان با کمک tDCS انجام شده است؛ اما همچنان به پژوهشهای بیشتری نیاز است. مطالعاتی که تا به امروز انجام شده است، سودمندی این روش را برای بیماریهایی مانند افسردگی، اختلال اضطراب، پارکینسون و دردهای مزمن به اثبات رساندهاند. همچنین با این روش درمانی، فعالیتهای شناختی برخی از افراد بهبودیافته است و حافظه آنها تقویت شده است. ما در کلینیک پزشک اول برای درمان یا کاهش علائم ناشی از بیماریهای زیر از تحریک الکتریکی مغز (tDCS) استفاده میکنیم:
- آسیب مغزی تروماتیک؛
- افسردگی
- سکته مغزی و علائم ناشی از آن؛
- اختلالات زبان؛
- اختلالات حرکتی ناشی از پارکینسون، MS و ...؛
- وسواس؛
- اعتیاد؛
- اسکیزوفرنی؛
- اختلال در شناخت؛
- بیشفعالی کودکان؛
- دردهای مزمن.
چه افرادی نباید از دستگاه tDCS استفاده کنند؟
ازآنجاییکه در این روش از جریانهای الکتریکی برای تحریک مغز استفاده میشود، باید بیماران از جنبههای مختلف بررسی شوند تا عوارضی برای آنها رخ ندهد. افرادی که دارای شرایط زیر، کاندیدای مناسبی برای تحریک الکتریکی مغز (tDCS) نیستند:
- افراد دارای ایمپلنتهای فلزی در سطح پوست یا مغز؛
- افراد مبتلا به بیماریهای پوستی؛
- افرادی که از باتری یا جریانسازهای قلب استفاده میکنند؛
- افرادی که روی پوست سرشان زخم یا خراش وجود دارد؛
- افراد دارای سابقه ابتلا به صرع یا تومورهای مغزی.
بیشتر بخوانید: بیماری صرع چیست؟
تحریک الکتریکی مغز (tDCS) چگونه انجام می شود؟
برای تحریک الکتریکی مغز (tDCS) ابتدا پزشک نقاط قرارگیری الکترودها را باتوجهبه نوع بیماری مشخص میکند. الکترودها حاوی قطب منفی (آند) و مثبت (کاتد) هستند. برای برقراری جریان بین این دو الکترود و کاملشدن مدار الکتریکی لازم است، پوست سر به محلولهای الکترولیت (رسانا) مثل سالین (محلول آب و نمک) یا ژلهای رسانا آغشته شود. اگرچه ژلهای رسانا در مقایسه با محلولهای نمک، توزیع جریان موثرتری دارند؛ اما استفاده از محلول سالین آسانتر است. اگر پوست سر دارای خراش باشد، نمیتوان از الکترولیتها استفاده کرد. قرارگیری صحیح الکترودها روی پوست و برقراری اتصال آنها با پوست بسیار مهم است. در صورت عدم اتصال صحیح، جریان الکتریکی برقرار نمیشود.
تماس بگیرید: بهترین دکتر تشنج در کلینیک پزشک اول
در گام بعدی، الکترودها بهوسیله سیمهایی به منبع تحریککننده متصل میشوند. معمولا برای فیکس شدن الکترودها روی سر، از کلاهها یا تورهای لاستیکی استفاده میشود. استفاده از کلاههای پنبهای باعث جذب سالین و عدم اتصال صحیح الکترودها به پوست میشود. سپس با توجه به نوع بیماری و شرایط بیمار، شدت و مدت زمان جریان الکتریکی برنامهریزی و به الکترودها اعمال میشود. حین اعمال جریان الکتریکی، پزشک به طور مداوم واکنشهای بیمار را رصد میکند.
مزایای استفاده از دستگاه tDCS
مزایای تحریک الکتریکی مغز باعث شده است تا استفاده از آن روزبهروز بیشتر شود. این مزایا شامل موارد زیر است:
- برای طیف گستردهای از بیماریها قابلاستفاده است.
- افراد از کودکی تا سالمندی میتوانند از این روش درمانی استفاده کنند.
- در دسته روشهای کمتر تهاجمی قرار میگیرد.
- عوارض جانبی کمی دارد و در دسته روشهای ایمن قرار میگیرد.
- همراه با سایر روشهای درمانی میتوان از تحریک الکتریکی مغز استفاده کرد.
- نیاز به تجهیزات پیچیدهای ندارد.
نکات مراقبتی در هنگام استفاده از tDCS
توجه به نکات زیر میتوان بازدهی این روش درمانی را افزایش دهد:
- قبل از قراردادن الکترودها لازم است پوست ناحیه موردنظر بهخوبی تمیز شود.
- دستگاه tDCS باید قادر باشد، جریانی با شدت ثابت تامین کند (جریان الکتریکی باید بدون نوسان باشد).
- فاصله جلسات درمانی نباید خیلی کم باشد تا مغز و بافتهای سطحی، فرصت لازم برای بهبود عوارض احتمالی را داشته باشند.
- پزشک یا تکنسین دستگاه باید دارای مهارتهای لازم و کافی باشد.
- اتصال الکترودها به پوست باید بهدرستی برقرار شود تا جریان در مدار برقرار شود.
کلینیک پزشک اول، مرکز tDCS در تهران
اگر متخصص مغز و اعصاب برایتان تحریک الکتریکی مغز (tDCS) را تجویز کرده است، پیشنهاد میکنیم برای انجام به کلینیک مغز و اعصاب در مرکز درمانی پزشک اول مراجعه کنید. ازآنجاییکه این مرکز درمانی دارای امکانات و تجهیزات کامل است، برای انجام سایر اقدامات درمانی که همراه با tDCS تجویز شده است، لازم نیست به مرکز درمانی دیگری مراجعه کنید. همچنین این مرکز درمانی با بیمههای مختلفی قرارداد دارد تا هموطنان عزیز بایت هزینهها نگرانی نداشته باشند.
تماس بگیرید: مرکز صرع تهران در کلینیک پزشک اول
تعداد جلسات و هزینه tDCS در کلینیک پزشک اول
مدتزمان هر جلسه درمانی به طور متوسط 20 تا 30 دقیقه است. تعداد جلسات هم باتوجهبه نوع بیماری و عارضه مشخص میشود. برای بیماریهای حادتر، تعداد جلسات بیشتری نیاز است؛ به طور متوسط معمولا 10 تا 20 جلسه تجویز میشود. برای هزینهها نگران نباشید؛ زیرا این روش درمانی تحت پوشش بیمههای مختلف قرار دارد. برای اطلاع دقیق از هزینهها و مشاوره توصیه میکنیم با کلینیک پزشک اول تماس بگیرید تا همکارانمان دقیقتر راهنماییتان کنند.
کلام پایانی
علم در خدمت بشر برای بهبود کیفیت زندگی است. محققان تلاش میکنند روشهای جدیدی که برای درمان بیماریهای مختلف ابداع میشود با کمترین تهاجم و عوارض باشد. تحریک الکتریکی مغز (tDCS) برخلاف تصور عموم در دسته روشهای ایمن و کم عوارض قرار میگیرد. اگر این روش درمانی برای شما تجویز شده است، اصلا نگران نباشید؛ زیرا حین انجام آن، درد بسیار خفیف و قابلتحملی تجربه خواهید کرد و بعد از انجام آن هم عوارض به خارش و قرمزی محل الکترودها محدود میشود. فقط کافی است برای انتخاب مرکز درمانیتان نهایت دقت را داشته باشید.
کلینیک پزشک اول
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید