تحریک مغناطیسی مغز برای درمان افسردگی

روش‌های مختلفی مانند داروهای ضدافسردگی و روان‌درمانی برای درمان  افسردگی وجود دارند. تحقیقات نشان می‌دهند که این روش‌های درمانی نمی‌توانند به بهبود افسردگی حدود 66% از افراد مبتلا کمک کنند. اگر شما نیز جز این 66% هستید، خوب است بدانید که درمان افسردگی این افراد با دستگاه rtms امکان‌پذیر است. در ادامه، شما را با هر آنچه که باید درباره این روش درمانی جدید بدانید، مانند مزایا، معایب و تعداد جلسات آن می‌پردازیم.

تحریک مغناطیسی مغز چیست؟

تحریک مغناطیسی مغز چیست؟

تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال که با نام‌های تحریک مغناطیسی مغز، TMS یا rtms نیز شناخته می‌شود، درمانی غیرتهاجمی است. دستگاه‌های TMS به‌هیچ‌وجه وارد بدن نمی‌شوند. این دستگاه‌ها با استفاده از میدان‌های مغناطیسی قدرتمند روی فعالیت بخش‌هایی از مغز که به افسردگی مرتبط هستند، تأثیر می‌گذارند.

تحریک مغناطیسی مغز برای درمان افسردگی

تحقیقات نشان می‌دهند که تحریک مغناطیسی مغز برای درمان افسردگی 50 تا 60% از افرادی که نتوانسته‌اند علائم خود را با داروها بهبود دهند، مؤثر است. این روش درمانی می‌تواند به برطرف‌کردن علائم حدود یک‌سوم از این افراد به‌صورت کامل کمک کند. در ادامه این بخش، بهتر است با مزایا و معایب این روش درمانی آشنا شوید.

مزایا

مزایای درمان افسردگی با دستگاه TMS عبارت‌اند از:

  • نیازی به مصرف دارو یا جراحی ندارد؛ بنابراین، می‌تواند گزینه‌ای مناسب برای بیمارانی که می‌خواهند وابستگی خود را به داروها کاهش دهند یا نمی‌توانند داروهای ضدافسردگی را به دلایل شخصی یا پزشکی خود مانند بارداری و شیردهی مصرف کنند، باشد
  • عوارض جانبی نادر و خفیفی دارد: بیماران با عوارض جانبی متداول داروهای ضدافسردگی مانند افزایش افکار خودکشی، افزایش وزن، بی‌خوابی، سردرد، خشکی دهان، خستگی، ناراحتی سیستم گوارشی و کاهش میل جنسی روبه‌رو نمی‌شوند
  • نرخ موفقیت بالایی دارد: این روش درمانی می‌تواند به کاهش علائم حدود نیمی از افراد مبتلا به افسردگی کمک کند و یک‌سوم از این افراد پس از شش جلسه علائمی ندارند یا در حال بهبودی هستند
  • گزینه درمانی مناسبی برای افراد افسرده مقاوم به درمان است: به عبارت دیگر، می‌تواند به افرادی که نتوانسته‌اند علائم خود را با روش‌های دیگری مانند الکتروشوک‌درمانی و داروها بهبود دهند، کمک کند
  • نیازی به استراحت ندارد: بیماران پس از جلسه TMS می‌توانند رانندگی کنند و به محل کار یا مکان مورد نظر خود بازگردند
  • بسیاری از شرکت‌های بیمه این روش درمانی را پوشش می‌دهند

معایب

معایب درمان افسردگی با دستگاه rtms عبارت‌اند از:

  • اگر شرکت بیمه هزینه آن را پوشش ندهد، ممکن است پرهزینه باشد
  • این روش درمانی در همه شهرها در دسترس نیست
  • زمان‌بر است: باید 5 روز در هفته به مدت 4 تا 6 هفته به مرکز تحریک مغناطیسی مغز مراجعه کنید و هر جلسه 20 الی 30 جلسه طول می‌کشد
  • علائم برخی از بیماران مبتلا به افسردگی ممکن است پس از پایان درمان عود کند: اگر چنین اتفاقی رخ دهد، بیمار باید با پزشک خود صحبت کند تا پزشک یک جلسه rtms در هر هفته یا هر ماه را برای او تجویز کند. خوشبختانه تحقیقات نشان می‌دهند که این جلسات می‌توانند به بهبود علائم 80% از افراد کمک کنند
  • یکی از عوارض جانبی نادر این روش درمانی، تشنج است؛ بنابراین، تحریک مغناطیسی مغز برای افراد مبتلا به صرع، افرادی که در معرض خطر تشنج قرار دارند و افرادی که دچار آسیب مغزی شده‌اند، مناسب نیست

تحریک مغناطیسی مغز چگونه انجام میشود؟

هر جلسه تحریک مغناطیسی مغز که به نوع دستگاه و پروتکل‌های کلینیک بستگی دارد، حدود 20 الی 50 دقیقه طول می‌کشد. در جلسه اول، پزشک از شما خواهد خواست که روی صندلی بنشینید و سپس سیم‌پیچ را در نزدیکی سر شما قرار می‌دهد تا بخش‌های از مغز را که به افسردگی مرتبط هستند، هدف قرار دهد. او ممکن است توضیحاتی درباره تفاوت‌های بین جلسه اول و جلسات بعدی ارائه دهد.

درمان افسردگی با دستگاه rtms

تحریک مغناطیسی مغز یا قرص های ضد افسردگی؟

تحریک مغناطیسی مغز در مقایسه با داروهای ضدافسردگی دارای عوارض جانبی کمتری است و نتایج بسیار مؤثری را ارائه می‌دهد. داروها به بسیاری از افراد مبتلا به افسردگی کمک می‌کنند؛ ولی، نمی‌توانند علائم همه افراد مبتلا به این بیماری را بهبود دهند؛ بنابراین، درمانی مانند rtms برای کمک به چنین افرادی بسیار ارزشمند است.

داروهای ضدافسردگی برخلاف تحریک مغناطیسی مغز دارای عوارضی مانند افزایش وزن، مشکلات جنسی، حالت تهوع، خشکی دهان، سردرد، بی‌خوابی، یبوست و اختلالات خواب هستند. البته این عوارض جانبی معمولا پس از چند هفته کاهش می‌یابد یا برطرف می‌شوند.

عوارض جانبی تحریک مغناطیسی مغز در مقایسه با داروهای ضدافسردگی خفیف محسوب می‌شوند. ازآنجایی‌که این روش درمانی غیرتهاجمی است، بیمار با عوارض جانبی درمان‌های تهاجمی یا بیهوشی روبرو نمی‌شود. سردرد، ناراحتی سر، سبکی سر، گزگز و گرفتگی عضلات از متداول‌ترین عوارض جانبی این روش درمانی هستند که بلند مدت نیستند و پس از مدت کوتاهی پس از پایان جلسه برطرف می‌شوند.

طبق این توضیحات، این روش درمانی غیرتهاجمی ممکن است برای افرادی که دچار افسردگی شدید یا افسردگی مقاوم به درمان هستند یا از عوارض جانبی داروها رنج می‌برند، مناسب باشد. البته به خاطر داشته باشید که شما نباید روش درمان افسردگی خود را بدون مشورت با پزشکی باتجربه و آموزش‌دیده انتخاب کنید. تنها پزشک می‌تواند بهترین روش درمانی را با توجه به شرایط شما توصیه کند.

تعداد جلسات درمان افسردگی با تحریک مغناطیسی مغز

اگر می‌خواهید بدانید که به چند جلسه برای درمان افسردگی با دستگاه TMS نیاز دارید، باید بدانید که عوامل بسیاری می‌توانند روی تعداد جلسات تأثیر بگذارند. برخی از مهم‌ترین عوامل تأثیرگذار بر تعداد جلسات عبارت‌اند از:

  • برنامه درمانی شما: پزشک برنامه‌ای شخصی‌سازی‌شده را بر اساس نیازهای شما تدوین می‌کند و این برنامه ممکن است با گذشت زمان تغییر پیدا کند. اگر بتوانید پس از چند جلسه به نتیجه مورد نظر خود دست پیدا کنید، ممکن است نیازی به شرکت در تمام جلسات تجویزشده نباشد
  • شرایط شما: پزشک تعداد جلسات تحریک مغناطیسی مغز را با توجه به نوع بیماری شما مشخص می‌کند. اگر به اختلال افسردگی اساسی یا سایر اختلالات خلقی مبتلا باشید، پزشک ممکن است 30 جلسه rtms را برای شما تجویز کند
  • علائم: شدت علائم و نتایجی که انتظار دارید، روی تعداد جلسات تأثیر می‌گذارند

طبق این توضیحات، اگر می‌خواهید بدانید چه تعداد جلسه برای شما لازم است، باید به مطب پزشکی معتبر مراجعه کنید و درباره طول درمان با او صحبت کنید.

آیا پس از اتمام جلسات افسردگی باز میگردد؟

احتمال بازگشت افسردگی پس از اتمام این درمان همانند سایر روشی‌های درمانی برای اختلالات خلقی، زیاد است؛ ولی، بسیاری از افراد پس از اتمام جلسات احساس بهتری به مدت چندین ماه خواهند داشت. تحقیقات نشان می‌دهند که علائم حدود 40% از بیماران 3 ماه پس از اتمام جلسات TMS بازمی‌گردد. اگر چنین اتفاقی رخ دهد، پزشک ممکن است چند جلسه دیگر را تجویز کند.

هزینه تحریک مغناطیسی مغز

هزینه تحریک مغناطیسی مغز برای درمان افسردگی به عوامل بسیاری مانند تعداد جلسات لازم، نوع دستگاه، محل کلینیک، تجربه و تخصص پزشک و بیمه شما بستگی دارد؛ بنابراین، بهتر است ابتدا با شرکت بیمه خود تماس بگیرید و از آن‌ها بپرسید که هزینه rtms را در چه شرایطی پوشش می‌دهند. برخی از شرکت‌های بیمه ممکن است از بیماران بخواهند که از 1 یا 2 داروهای ضدافسردگی استفاده کنند و سپس زمانی که داروها نتوانستند کمکی به بهبود علائم کنند، هزینه تحریک مغناطیسی مغز را پوشش می‌دهند.

همان‌طور که بخش‌های قبلی گفتیم، تعداد جلسات به عوامل بسیاری مانند برنامه درمانی، شرایط و علائم شما بستگی دارد؛ بنابراین، ازآنجایی‌که تعداد جلسات روی هزینه این روش درمانی تأثیر می‌گذارد، برای کسب اطلاعات دقیق در این باره به پزشک معتبری مانند پزشکان کلینیک اول مراجعه کنید. این روش درمانی ممکن است درمانی ارزان محسوب نشود؛ ولی، اگر فواید و مزایای آن را در نظر بگیرید، خواهید دید که درمانی مقرون‌به‌صرفه است.

درمان افسردگی با دستگاه tms

پزشک اول مرکز کلینیک مغز و اعصاب

اگر به دنبال مرکز معتبری برای درمان افسردگی هستید، ما به شما مرکز تحریک مغناطیسی مغز در کلینیک پزشک اول را پیشنهاد می‌کنیم. اگر در تمامی جلسات تجویزشده توسط پزشکان این کلینیک به‌صورت منظم شرکت کنید، خواهید توانست بهترین نتایج را مشاهده خواهید کرد، داروهای ضدافسردگی و وابستگی به این داروها را کاهش دهید و اضطراب و افسردگی خود را به‌صورت کامل درمان کنید.

اگر تصمیم گرفته‌اید که به کلینیک پزشک اول مراجعه کنید، حتما درباره مزایا و معایب این روش درمانی با پزشک صحبت کنید تا مطمئن شوید که گزینه مناسبی برای شماست. اگر می‌خواهید اطلاعات بیشتری درباره تحریک مغناطیسی مغز در این کلینیک به دست آورید، با شماره‌های درج‌شده در سایت تماس بگیرید.

جمع‌بندی

درمان افسردگی با دستگاه rtms دارای مزایای بسیاری مانند نرخ موفقیت بالا و عوارض جانبی نادر و خفیف است. همچنین این روش درمانی غیرتهاجمی می‌تواند جایگزین مؤثری برای افراد مبتلا به افسردگی مقاوم به درمان باشد. خوب است بدانید که بسیاری از افراد گزارش کرده‌اند که TMS به بهبود خلق و کیفیت زندگی آن‌ها کمک کرده است.

اگر می‌خواهید از این روش درمانی برای افسردگی خود استفاده کنید، به پزشک معتبری مانند پزشکان کلنیک پزشک اول مراجعه کنید تا بهترین برنامه درمانی را برای شما تدوین کنند.

همچنین بخوانید
بهترین سن ازدواج از نظر روانشناسی چیست؟ سن مناسب برای ازدواج دختران چقدر است؟ سن ازدواج برای پسران چقدر است؟ بهترین سن برای ازدواج از نظر اسلام | معیارهای تعیین سن مناسب ازدواج چیست؟
بیماری فلج مغزی چیست ؟ علائم فلج مغزی در کودکان، نوزادان و بزرگسالان، آشنایی با علت فلج مغزی و راه های تشخیص و درمان آن، عوارض بیماری cp چیست؟ آیا پیشگیری از آن امکان پذیر است؟
تست خواب چیست ؟ انواع تست خواب به چند دسته تقسیم می شود؟ با انجام تست پلی سومنوگرافی چه بیماری هایی قابل تشخیص است؟ هزینه تست خواب چقدر است و چقدر زمان می برد؟
اختلال وسواس چیست ؟ انواع وسواس به چند دسته تقسیم می شوند؟ آیا کودکان نیز دچار وسواس می شوند؟ درمان وسواس به روش های مختلف | علائم و علت بیماری وسواس چیست؟

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز: